Hvorfor velge fiction når virkeligheten er langt mer overraskende?

This American Life er et skattekammer av et amerikansk radioprogam. Med sendinger i nesten 10 år har radiostemmen til Ira Glass og hans redaksjon vunnet en rekke priser for sine dypdykk i amerikansk hverdag. Programmet sendes ukentlig på amerikanske småstasjoner og er tilgjengelig i strømmeformat eller som podcast.

Programmet kan bestå av en enkelt dokumentar, eller kan være satt sammen av f.eks. 3 såkalte acts med et felles tema.

Du møter den sjenerte ungjenta som får sitt sosiale gjennombrudd ved å ta på seg tigerdrakt og overraskende opptre, uten invitasjon, på hjemmelagets fotballkamp . Du kan følge et bilfirmas desperate forsøk på å selge sin 100. bil for General Motors på en måned. Utbetalingen av bonus avhenger fullstendig av dette ene salget. Du får kjennskap til trenden der amerikanske bilister insisterer på sin rett til ikke å respondere når de blir stoppet i grensekontrollene mot Mexico og spurt om statsborgerskap.

This American Life er avhengighetsskapende og kan fort bli et av ukens høydepunkter.

Det kan virke som radio med reduksjonsgir har fått et oppsving etter at podcastapps ble lettere å håndtere. Konsentrert lytting til relativt lange dokumentarer egner seg perfekt for en reise til og fra jobb, under husarbeid eller kanskje joggeturen. Kommer du ikke i mål med episoden ved første forsøk vil du med stor sannsynlighet glede deg til neste ledige stund og fortsettelsen. Et lite lyttertips må være å holde konsentrasjonen høy de første minuttene. Her får du ofte premissene for episoden servert uten teskje.

Vi du gå enda lenger eller snarere enda dypere har redaksjonen i This American Life utviklet et spinoffkonsept under navnet Serial. Her legges det opp til dokumentarer over mange episoder. Den første på hele 10 programmer er nå straks ferdig og omhandler en gammel mordsak. Donasjoner i kjent amerikansk stil sørger nå for midler til en ny sesong. Serial ranker nå høyt på listene over de mest hørte podcaster.

Her er lenkene: Stream fra arkivet – Podcast – Serial – Smaksprøve på en prisvinner: «I’m Not a Doctor, but I Play One at the Holiday Inn» 

 

Pin It on Pinterest