Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Hva gjør en mann så glad av å se et nyhetsprogram proppfullt av kvinner?
Jeg satt meg ned for å se Urix, et av NRKs beste programmer i nyhetsjangeren. Ja, jeg var vel egentlig allerede sittende, men det høres litt mer dynamisk ut slik. Urix går selvfølgelig på NRK2. Etter at Christian Borch trakk seg tilbake ledes programmet nå vekselsvis av Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås. Denne kvelden var det Almås som styrte skuta.

Mye trist. Første innslag var fra Libya. Etter at Roger Sevrin Brulandhadde hadde varmet opp med den første reportasjen, dukket forsker og analytiker Mary Fitzgerald opp med ekspertkommentarer om situasjonen i det hardt prøvede landet. Så et skifte til Nigeria der Boko Haram hadde gjennomført et selvmordsangrep. NRKs reporter Kristine Presttun orienterte på direkten. Ingen lystige nyheter så langt, men den nye gjesten i studio, Siri Aas Rustad fra PRIO, antydet at terrorbevegelsens stilling svekkes i Afrika.

Programmet ble rundet av med en hyggeligere sak. Gry Blekastad Almås tok oss med til Albania i sin reportasje om unge gründere som vender hjem fra utlandet med gode ideer. Vi møtte Pezana Rexha, en kvinne som hadde bygget møbelfabrikk i hjemlandet etter noen års opphold i Berlin.

To triste og en glad nyhet denne kvelden. Uansett, for dem som setter pris på utenriksstoff, er Urix et lyspunkt blant det som bys oss ellers på TV.

Noe spesielt. Det var i grunnen først etter at programmet var slutt og jeg hadde fått min fulle dose god nyhetsjournalistikk, at jeg skjønte jeg hadde sett noe spesielt: Et helt program med utenriksstoff der det, med ett unntak, bare deltok kvinner på begge sider av bordet. Alle eksperter i studio var kvinner og alle reportere på satellitt fra utlandet var kvinner. Det ble fokusert på kvinner i reportasjen fra Nigeria og den albanske gründeren som ble portrettert var kvinne, uten at det ble gjort noe nummer ut av det.

Tospannet som leder Urix er blant dem som formulerer sine spørsmål slik at de selv trer litt tilbake. Programledelsen har fokus på det aktuelle temaet og gjestene får tid nok til å avklare kompliserte sammenhenger. Her er ingen «brumlebasser» som elsker sine egne spørsmål så høyt at intervjuobjektet blir overdøvet. Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås overbeviser.

Oppløftet. Det  som gjør meg mest glad er nok at jeg kunne se hele dette programmet uten å tenke særlig over denne kvinnevektingen. Jeg blir faktisk litt stolt. Jeg lever i et land der et slikt program faktisk lar seg lage.

Pin It on Pinterest

Share This