MIN FAGFORENING er i det  spandable hjørnet for tiden. De vil ha meg på ferie og tar regningen selv om jeg ikke skulle ha penger. Ja, med litt hjelp fra DNB og Mastercard, da. Parat, min arbeidstagerorganisasjon i YS,  sendte meg  nettopp tilbud om nytt medlemskort med innebygget kredittkort.  Det er ikke første gang jeg har fått noe slikt i posten, og jeg har alltid stusset over hvorfor mine støttespillere i arbeidslivet bruker tid og mine penger på masseutsendelser med reklame for kjempene innen finans.

For de fleste av oss går økonomien litt opp og ned gjennom året . Skaffer du deg YS medlemskort nå, så jevner du ut svingningene med gode betingelser både på sparing og kreditt. (Parats leder, Hans-Erik Skjæggerud)

16% rente med skinnetui.
Parats leder, som signerte denne reklamen, kunne i materiellet fortelle meg at dette kortet skulle være helt gratis og kunne leveres med en flott kortholder i skinn, hvis jeg responderte innen 14 dager. Som med andre kort av samme slaget, var det knyttet en hel del fordeler til bruken, men gratis var det selvfølgelig ikke. Så langt derifra. Produktet dreier seg om forbrukslån til en effektiv rente på 16,6 %. Det er det DNB og Mastercard skal tjene penger på, og det vet de sikkert at de gjør.

Enhver økonomisk rådgiver med respekt for seg selv og sin klient, burde nærmest være forpliktet til å fraråde slike lån. Når min fagforening her gjør det rakt motsatte, er det helt på siden av hva de bør drive med,  og dessuten temmelig uansvarlig. I reklamen ble jeg oppfordres til å kjøpe feriereiser før jeg kunne betale, med den begrunnelsen at en tidlig bestilling ville gi bedre pris. Til tross for 835 kr i rentekostnader på en 30 000 kroners reise sparer man 4165 kr ifølge YS og Parat.

De absolutt mest seriøse.
Når Lysrom tok kontakt med Parat og spurte om årsaken til at de anbefaler dette for sine medlemmer, fikk vi følgende svar:

DNB-kortet er et YS-tilbud som Parat formidler fordi det har vært og er etterspørsel blant YS’/Parats medlemmer etter en slik tjeneste/kort. Kredittkort må og skal brukes med varsomhet, og Parat og YS følger nøye debatten om omfanget av kredittkortbruk. Blant de mange aktører som tilbyr kredittkort, vurderer vi DNB til å tilhøre de absolutt mest seriøse. Uansett vil Parat og YS følge kredittkort-bruk-debatten fortløpende og vurdere vårt videre engasjement i lys av dette.

Om Parats forhold til DNB sier Skjæggerud videre:

DNB ble i sin tid valgt som partner til YS, etter vurdering av flere banker/selskaper, og utslagsgivende var bl.a. at DNB kunne bidra med en god og praktisk løsning for utstedelse av et kort som også fungerer som et «medlemskort» for de enkelte medlemmene i YS-forbundene.

Gratis pupper dyre drinker.
Vi tviler på at denne praksisen, som åpenbart er utbredt i fagforeninger i Norge, er til medlemmenes beste. DNB har aldri budt oss på gratis lunsj. I solidaritetens navn burde YS kanskje heller avstå fra å være innkastere til noe som minner mest om strippeklubber i utlandet der puppene er gratis men drinkene koster 750 kr stykket.

DNB vet hva de gjør, YS bør vite hva de gjør, men det er noen blant oss som ikke alltid er like bevisst.

DNB hadde følgende å si til saken: «Et slikt kort er jo bare et tilbud.»

Foto: Scott Schwartz

 

Pin It on Pinterest

Share This