Når Torgunn Wold Platzacks danseteaterforestilling «I sitt eget selskap» vises på Dansens Hus i Oslo 2. desember, er det en blodfersk og helstøpt forestilling publikum kan forvente seg. Det var tydelig allerede når stykket ble vist første gang i Asker kulturhus den 18. november.

Det hele dreier seg selvsagt ikke om selskapsdans i tradisjonell forstand. Torgunn Produksjoner beskriver sin egen forestillingen slik: «Fem festkledde mennesker møtes i selskap: Ensomhet, klossete møter og flørting tilspisses i et eksplosivt kaos rundt bordet til lyden av glass som knuses. Derfra åpner det seg et stille landskap. Forestillingen avsluttes med en femstemt fuge der utøverne følger hvert sitt instrument. Ulike og likeverdige.»

Foto: Gisle Bjørneby

Fest under lysekronen
Til Gisle Kverndokks spesialkomponerte musikk virvles 3 dansere og 2 skuespillere inn i Torgunn Wold Platzacks krevende og samtidig lette selskapsverden. Undertegnede kjenner seg selv igjen fra ferske framstøt i sosiale sammenhenger. Pardansen mellom lammende sjenanse og overmot er virkelig morsom og det gjør det komfortabelt å le seg inn i første bolk av denne forestillingen. Det bobler og bruser. Forhåndsomtalen av denne forestillingen lyver ikke. Det er fest.

Hele rommet i bruk
Aktørene skytes ut i det horisontale planet og bevegelsene forplanter seg raskt fra danser til danser med forsiktig berøring eller kontante «high fives» som stafettpinne. For meg blir dette flott bevegelseskunst. Alt assistert av lydbildet der vi gjenkjenner alt fra hip hop til parafraser over den gamle slageren «Å for et spill» og lydspor med samtalebrokker og latter.

Friksjonsfrie kraftanstrengelser
Forestillingen tar etterhvert en mer tvetydig, rolig og poetisk retning. Langbordet på scenen tas i bruk som beskyttende vegg, båt eller vugge, fengsel m.m. Den minimalistiske gjenbruken gjør at vi hele tiden holder øyet med danserne og de figurene som oppstår når regi og korreografi er gjennomført slik at man ikke ser spor av det instruerte.  Alt glir og flyter tilsynelatende friksjonsfritt og føles som en lek. Bare danserenes tunge pust i de mørke pausene minner oss om at det faktisk utføres store kraftanstrengelser.

Ikke alene
Når denne forestillingen nå settes opp på dansens hus 2.desember og senere forhåpentligvis vil bli å se rundt om i landet, bør det bli mange som tilbringer en times tid i sitt eget selskap. Vil du følge med på ny norsk dans blir du neppe alene om det.

I sitt eget selskap

Surrealistisk danseteater i femåttendedelstakt.

Koreograf: Torgunn Wold Platzack.
Komponist: Gisle Kverndokk

Torgunn Produksjoner i samarbeid med Akershus Teater presenterer:

Med:

Henriette Blakstad – Utøver
Anders Sanzén – Utøver
Martha Standal – Utøver
Michael Sharman – Utøver
Lisbeth Sandnes Espeland – Utøver

Elise Kleiva Ugland – Kostyme
Norunn Standal – Lys
Silje Steinsvik – Scenografi
Gisle Bjørneby – Foto og plakatdesign
Synnøve Borge – Ordmor
Ann Kristin Røder – Sminke
Anette Bylund – Produsent

Følg forestillingen på Facebook

Pin It on Pinterest

Share This