Det er noen som er så gamle at de kan huske å ha fått besøk ved sykesengen av den lokale familielegen. Slikt går ikke an lenger, men vi kompenserer med å bestille legetimer oftere.

La loss være med Dr. Ernest Ceriani på sykebesøk. Vi skriver August 1948 og vi er i Kremmling USA. Fotografen, fotojournalisten eller fotoessayisten er W. Eugene Smith.

Det er Life magazine som trykker Smiths bilder under tittelen «The country doctor». Jeg levde slett ikke i 1948, men dette fotoessayet og Lifes bruk av bilder er så legendarisk at dette er en av de historiene jeg kjenner igjen fra gamle blader og kanskje senere fra gjengivelser i fotografiske antologier.

Faksimile fra fotoreportasjen. Til høyre ser vi landsbylege Ernest Ceriani slappe av klokken 2 om natten med røyk og kaffe etter en lang operasjon.

Som jeg tidligere har omtalt har Life magazine overlatt mer enn 5 millioner bilder fra sitt arkiv til Google. Mange av fotohistoriens store klassikere er tilgjengelig i arkivet, men svært mange av disse bildene har aldri vært på trykk noen gang. Det gjør det ekstra spennende å lete.

 

Dr. Ernest Ceriani sjekker 85-år gamle Thomas Mitchells blodtrykk.


Ikke så farlig å gå til legen i egen stue.


En full rodeorytter må bæres bort etter å ha fått albuen ut av ledd.

Det er herlig å gjenoppleve Eugene Smiths bilder fra Life Magazine. Vi kommer tilbake til ham ved en senere anledning. I mellomtiden anbefaler vi egne studier.

Les også: De gamle er eldst

Her kan du gjøre dypdykk i LIFEs enorme arkiv i Googlesystemet.

Mer om Eugene Smith

Lifes egne sider

 

Pin It on Pinterest

Share This