Noen erfaringer med varmepumper
Så er den råkalde årstiden her og du kan helt rolig snakke norsk til folk med utenlandsk opprinnelse. Kuldefilteret har sortert alle nyankomne med dårlige språkkunnskaper hjem. Det er bare de som har vært gjennom flere års tilvenning som viser seg ute. Vi skal prøves på så mange måter i disse tider. Hvordan får man ladet bilbatteriet opp igjen når åpneren for bilpanseret er frosset fast? Hvordan komme seg hjem fra nyttårsfesten når det ikke finnes taxi og hvordan få opp varmen når det er 20 kalde ute hvis man fakstisk kommer seg hjem ? I år er det den nye varmepumpen av typen luft til luft, som skal redde meg. Leverer den varene under ekstremforhold?
Jeg bor i et hus på ca. 60 M2 grunnflate. Det er dårlig isolert og jeg prøver ikke å holde 2. etasje varm om vinteren når jeg ikke må. Jeg har et par andre varmekilder: En panelovn på kjøkkenet og en god ny vedovn i stuen der varmepumpen også er installert. Fordi jeg ikke kan være hjemme hele tiden for å fyre med ved, så anser jeg vedovnen som en tilleggsvarmekilde når det trengs, eller når jeg vil ha det litt koselig.Første konklusjon med en gang: Varmepumpen greide seg ikke alene under forhold på 20 minus. Derimot går 10 grader brukbart. Det var ingen overraskelse egentlig. Dette er nemlig min varmepumpe nummer 2. I går kveld kjørte pumpa få fullt. Jeg supplerte litt med panelovnen på kjøkkenet og jaggu la jeg på noen kubber i ovnen på toppen av det hele. Når vedovnen ble varm nok slappet pumpas termostat litt av på aktiviteten.
Det er når det er virkelig kaldt at vi snakker om oppvarming og hva som er gode løsninger. Det er jo da vi virkelig trenger det. Er så en varmepumpe av denne lette typen et bomkjøp i disse dager? Min konklusjon er klart nei og jeg skal forklare hvorfor. Stort sett er temperaturen gjennom fyringssesongen mye høyere. Det er da varmepumper som lever av uteluft kommer til sin rett. Min pumpe bruker på det meste 1700 watt. Litt går med til å drive viften på utedelen og litt på innedelen. Resten får du igjen som varme. La oss si 1500 watt. Trikset med varmepumper er at du stort sett får igjen mer varme enn det som forbrukes. Det er bare på de ekstremt lave temperaturene at du bare får igjen den energien du belaster nettet med. Ved rundt 0 grader får du kanskje dobbelt så mye varme eller mer. Stiger temperaturen til 5 grader pluss er gevinsten større.
Motivasjonen for å skaffe seg en varmepumpe er flerdelt: Redusere strømforbruket av miljøhensyn, redusere fyringskostnaden og skaffe seg en stor varmekilde som fordeler varmluft til flere rom. Som en bonus får du gratis på kjøpet et airconditionanlegg du kan bruke til å kjøle ned huset om sommeren de få dagene det er aktuelt. Det mest interessante er å se på strømbesparelsen gjennom hele året. Høst og vår vil du da ha den billigste oppvarmingen. Midtvinters er gevinstfaktoren lavere og du må kanskje ty til tilleggskilder. Besparelsen er totalt sett betydelig og jeg vil absolutt anbefale investeringen på rundt 20 000 kr.
Men hva med all støyen? La oss se på utedelen først. Riktignok er den stygg som bare det, men støy for naboer eller deg selv kan du nesten se bort fra. Du trenger kanskje ikke ha den rett under soveromsvinduet. Innedelen derimot vil du høre litt til. Hvis viften piper, skraper eller rasler er det noe galt som med min forrige varmepumpe. Er alt i orden vil du allikevel høre lyden av luft når du er i nærheten. Vurder å montere viften i en del av huset der du ikke oppholder deg hele tiden. Samtidig må luften kunne blåse slik at den fordeler seg i huset. Snakk med noen som har varmepumpe og besøk dem for å sjekke lydnivået. Du kan regulere viftens hastighet. Det kan også gjøres automatisk. Er det ikke urimelig kaldt ute går viften som oftest med en akseptabel hastighet.
Det finnes altså mange fordeler og noen ulemper med varmepumper av typen luft til luft. Skal du først leve med ulempene kan du likegodt bruke pengene på en pumpe av god kvalitet som vil gi deg større varmegevinst.
Det finnes andre typer varmepumper som tar varmen fra bakken eller rennende vann. Det er anlegg som er vesentlig dyrere å installere, men de er heller ikke særlig påvirket av utetemperaturen fra dag til dag.