Ganske tidlig på kvelden den 22. Juni gjorde mange den antagelsen at det var islamister som stod bak terrorangrepene i Norge. Det var tidvis en selsom opplevelse å følge de internasjonale nyhetskanalenes dekning av saken.

«I hvilken grad styrer amerikanske myndigheter etterforskningen av terrorangrepet i Norge?» spurte CNNs reporter den amerikanske ambassadøren i Norge Barry White.

Svaret var ikke så spennende som selve spørsmålet. Vi kan kanskje tenke oss at amerikanerne er så vant til norsk servilitet at spørsmålet er relevant. Når USA erklærte krig i Afghanistan hang Norge seg etterhvert på. Når USA varslet at de sakte vil trekke seg ut, meldte Norge seg på med varslet tilbaketrekning. Obama krediterte Norge for lojaliteten og sendte sine kondolanser automatisk til det norske folk, eller snarere sine politiske kolleger han kanskje snart skal forhandle videre med om nye krigshandlinger, fredsforhandlinger eller bombeflysalg.

Det fascinerende i reporterens spørsmål til White er egentlig hva dette sier om nordamerikaneres forestilling om hvem nordmenn egentlig er.

Vi tar sitatet en gang til: «I hvilken grad styrer amerikanske myndigheter etterforskningen av terrorangrepet i norge?»

Pin It on Pinterest

Share This