James Randi tar overdose homeopatmedisin og bruker hårtrimmer som mikrofon. Foto: Håkon Sparre

 

Når den verdenskjente illusjonisten og tryllekunstneren James Randi hørte rykter om Snåsamannens popularitet i Norge, sendte han ham et tilbud man skulle tro var for godt til å avslå. Snåsamannen kunne «cashe ut » 1 million dollar hvis han kunne bevise at han faktisk kunne det han sa han kunne. Vi kommer straks tilbake til hva Snåsamannens reaksjon på dette var, men  først litt om bakgrunnen for Randis generøsitet.

James Randi er internasjonalt kjent som magiker og utbryterkonge. Han har hengt i tvangstrøye over Niagarafossen og imponert med sine closeuptricks. I dag er han forlengst pensjonert, men driver iherdig den virksomheten han er mest kjent for videre. Randi misjonerer for fornuften og bruker sin ekspertise som tryllekunstner til å avsløre svindel hos synske, i religiøse bevegelser og i pseudovitenskapelige miljøer, der man praktiserer uforsvarlige behandlingsformer og kontakt med de døde.

Randi gjorde seg bemerket med sin bok om Uri Geller. Han avslørte Gellers triks som det de virkelig var, nemlig triks. Randi utførte dem gjerne selv, men i motsetning til Geller var det ikke paranormale krefter involvert, men bare godt tryllerihåndtverk. James Randi har også tatt et oppgjør med filipinske kvakksalvere som tar store summer for å «operere» med hendene og med homeopater som forskriver sukkerpiller og mener at vann kan huske.

Festlig skeptiker
Det deilige med James Randis virksomhet er at han ikke bærer preg av den kanskje litt kjedelige innstillingen til livet man av og til kan møte hos rasjonelle mennesker med stor porsjon skepsis. James Randi gjør det helt legitimt å se litt nøyere etter og samtidig beholde glimtet i øyet. Man trenger ikke være en festbrems av den grunn. I sitt foredrag i Oslo nylig sa han et godt stykke inn i seansen at ikke alt er som det ser ut til ved første øyekast. «Denne mikrofonen for eksempel er slett ikke en mikrofon». Randi hevet det som for alle så ut som snakkeredskapet sitt. «Dette er en hårtrimmer» sa han og startet maskinen.

Å bli lurt kan bli dramatisk. Foto: Håkon Sparre

Millionutfordringen
I et TVshow ble James Randi en gang utfordret til å sette sine penger der hans tro var. Han utlovet en dusør på 10 000 dollar til den som kunne bevise under kontrollerte forhold at han kunne utføre noe overnaturlig. Denne belønningen ble stående som et permanent tilbud som foreløpig ikke har blitt innkassert. Belønningen er nå vokst til 1 million dollar. 1000 mennesker har forsøkt seg, men har måttet gi tapt. Det er her snåsamannen og prinsessen kommer inn. De har begge blitt utfordret, men har ikke meldt seg på. Snåsamannen har  til og med fått søknadsskjemaet tilsendt rekommendert. Dessverre ønsker han ikke å la seg teste under kontrollerte forhold. Det er det som er typisk for disse aktørene ifølge Randi. Det er sjelden de søker.

I Harry Houdinis fotspor
Det er ikke bare James Randi av de store illusjonistene som har brukt sitt talent til å avsløre svindlere. Også den berømte utbryterkongen Harry Houdini brukte mye av sin energi på å avsløre sleipe triks hos spiritister som ville sette ham i kontakt med hans avdøde mor. Etter å ha blitt svindlet flere ganger utlovet også han en belønning. Den ble aldri utbetalt og Houdini følte seg bedratt og ulykkelig over savnet av moren.

Harry Houdini med sin kone og mor.

Til Norge
James Randi er i disse dager på norgesbesøk og holdt sitt første foredrag i Oslo fredag. Mandag 21. mars besøker han Trondheim. Foredraget blir sendt direkte på studentenes web-tv 18.00. Han vil også besøke Bergen.

Se også: Randi tilbyr snåsamannen 1 million dollar – Denne mannen lar seg gjerne teste

Ari kontakter sin døde bestefar

Pin It on Pinterest

Share This